followers 0 popularity
0
following 2

following  view all

Groups
pieterOh is not in any groups

Interests

Woman,
good food
PieterOh | pieterOh

Wat is kernenergie en wat doet Thorium daarbij?

Mar 22nd 2016 at 3:42 AM

Kernreactor

Uitleg over kernenergie en Thorium

Al tijden zijn er vele verhalen over kernreactoren. Veel mensen zijn er bang van, maar veel weten eigenlijk niet eens waarvan. Daarom hier een uitleg over wat een kernreactor nu eigenlijk doet en wat de ontwikkelingen hier in zijn. Links en rechts valt er wel eens het woord thorium, maar wat is dat dan en/of waarom passen we dit nog niet grootschalig toe?

Welke reactoren gebruiken we nu?

Op het moment gebruiken we een kernreactor waar energie opgewekt wordt door zogenaamde kernsplijting. Een groot atoomkern splijt en splits zich in twee kernen. Hierbij komt energie vrij. Energie is ook wel warmte. Deze warmte verwarmt water wat hierdoor stoom wordt en de stoom drijft een generator aan. Hierdoor komt er energie. De ook die je uit een kerncentrale komt is dan ook waterstoom en dus niet schadelijk voor het milieu qua uitstootgassen.

De splitsing in de kern

Kernsplitsing

Iets meer uitleg over de splitsing. Een atoomkern bestaat uit protonen en neutronen. Daarom heen cirkelen en banen elektronen rond de kern maar deze zijn niet van belang voor de splitsing. Protonen zijn positief geladen en neutronen zijn neutraal. In een stabiele atoomkern bevinden zich evenveel neutronen als protonen. Er wordt voor Uranium gekozen, omdat dit atoom niet uit zichzelf uit elkaar valt, maar wel makkelijk voor elkaar te krijgen om hem te laten splijten. Het atoom Uranium is instabiel en door een botsing met een losse neutron gaat de kern splijten. Hierdoor kan je de reactie dus aan of uitzetten. In ieder geval sturen.

Het nadeel van Uranium

Dan het grote nadeel van Uranium is het afval dat de reactie produceert. De lichtere kernen na de splitsing zijn ook instabiel en vervallen langzaam uit een. Dit heet ook wel radioactief. Wordt iemand blootgesteld aan deze vorm van straling kan dit kanker of andere complicaties veroorzaken. Deze rest producten vallen al na enkele tientallen jaren uit elkaar. Niet heel lang dus. Het probleem ligt bij een andere afval product, en dat is de kern die niet splijt, maar alleen de neutron opneemt. Dit is niet meer bruikbaar, maar is nog steeds ernstig radioactief. Dit product is nog miljoenen jaren radioactief.

Thorium, de vervanging van Uranium

Af en toe is er gesproken over Thorium. Dit atoom moet Uranium kunnen vervangen. Volgens professoren is het goedkoper, efficiënter en minder slecht afval. Klinkt als een utopie. Van Thorium komt een andere afvalstof, namelijk Uranium-233 in plaats van de langdurige Uranium-238. Daarnaast is er een andere reactor nodig. Het grote voordeel hiervan is dat de reactie vanzelf stopt wanneer de temperatuur te hoog wordt. De kans op een kettingreactie wordt dan nihil en er zijn nog grote voorraden van aanwezig op de aarde dus deze vorm van reactie kan nog lang meegaan. Klinkt als de energie van de toekomst.

Thorium klinkt probleemloos

Maar waarom staat de wereld dan niet vol met Thoriumreactoren? Dat komt omdat de eigenschappen van Thorium misschien wel heel voordelig zijn, de toepassing is nog even lastig. De reactor gebruikt namelijk een vloeistof van Thorium en Fluoride in plaats van een vaste stof. De reactor heet dan ook een: liquid Fluoride Thorium reactor (LFTR). Hierdoor blijft de temperatuur veel stabieler en dus veiliger, maar het zout tast het materiaal waar de reactor van gemaakt is ernstig aan. Voor de opslag moet dus nog iets gevonden worden wat temperatuur en zout kan weerstaan. Eén van de grootste problemen is een filter maken waardoor de reactie gestopt kan worden. Het afval van Thorium kan namelijk neutronen absorberen. Deze neutronen zijn nodig om de reactie gaande te houden, anders wordt er veel te veel ingeleverd worden op de efficiëntie van de reactie.

Wanneer gaan we beginnen met het bouwen van deze reactoren?

Stel, het plan is er, alles is onderzocht en klaar om echt gebouw te worden. Dan nóg gaat het lang duren voordat er iets gebouwd gaat worden. Er moet namelijk eerst nieuwe regelgeving voor komen, onafhankelijke onderzoekers moeten kijken naar het plan en beoordelen. Daarna nog politieke obstakels die overbrugt moeten worden. Het is tenslotte een nieuwe techniek. Voordat er ook maar iets actiefs met Thorium gebouwd wordt, zijn we tientallen jaren verder. En dat is alleen in het meest gunstige geval.

1 comments
Please to comment
Feb 3rd 2019 at 10:36 PM by david2624
good information we are expecting more from your posting http://www.datazeon.com/
   

sign in

Username
Password
Remember Me


New to IM faceplate? join free!

Lost Password? click here