followers 0 popularity
2
following 1

following  view all

Groups
JamesKalWrites is not in any groups
JamesKalWrites

Britten gearresteerd in de VAE na het dragen van een wedstrijdshirt uit Qatar

May 13th 2020 at 5:08 AM

Een fan raakte verstrikt in de politieke rivaliteit tussen Abu Dhabi en Doha

Ali Issa Ahmad, een jonge Britse voetbalfan, wordt vastgehouden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als gevolg van het bijwonen van een teamtrui uit Qatar voor een wedstrijd van de recente Asian Cup. De ongelooflijke puinhoop, waaraan een vriend van Ahmad heeft geopenbaard The Guardian krant, benadrukt het niveau van paranoia dat rivaliteit met zijn buurman heeft bereikt in de VAE en kan leiden tot een aanzienlijke gevangenisstraf voor de betrokken persoon. De ambassade van de Emiraten in Londen beschuldigt Ahmad ervan media-aandacht te zoeken.

"Het is gewoon onuitsprekelijk. Hij ging naar een voetbalwedstrijd kijken terwijl hij op vakantie was in de Verenigde Arabische Emiraten en zegt dat hij werd gearresteerd en geslagen nadat hij ervan beschuldigd was een voetbalshirt te hebben gedragen dat Qatar promootte, 'zei Amer Lokie, de vriend Ahmad die telefonisch contact opnam met een politiebureau in Sharjah op de laatste dag 31. , een van de zeven emiraten van de federatie. 'Toen hij me kon bellen, zaten er agenten naast hem, dus hij telde niet veel. Ze gaven hem niet veel tijd om te praten en ik weet niet precies wat er is gebeurd. "

Volgens het verslag van Lokie kwam Ahmad, 26, half januari op vakantie naar de Emiraten. De jonge man, een Arsenal-fan die in Wolverhampton woont, 27 kilometer ten noordwesten van Birmingham, kreeg een kaartje voor de wedstrijd tussen Irak en Qatar op de 22e en ging naar het Al Nahyan-stadion in Abu Dhabi, gekleed in het Qatari-team. "Ik wist niet dat dit shirt verboden was," herhaalde de vriend in een interview met de BBC.

Hij riskeerde echter problemen te krijgen. Sinds de Verenigde Arabische Emiraten (samen met Saoedi-Arabie, Bahrein en Egypte) in juni 2017 de diplomatieke en commerciele betrekkingen met Qatar hebben verbroken vanwege de vermeende steun aan terrorisme, heeft dat land sympathie voor zijn buurland gecriminaliseerd. Elke uitdrukking in deze zin, zowel op sociale netwerken als in alle media, kan worden bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf en boetes van een half miljoen dirhams (ongeveer 125.000 euro).

Ahmad vertelde Lokie in zijn telefoongesprek dat hij, toen hij het stadion verliet, werd gevolgd door twee mannen die hem ervan beschuldigden Qatar te steunen, hem sloegen en zijn shirt uittrokken. En hun spullen werden ingewikkeld. "Hij ging naar het politiebureau om de aanval te melden en werd beschuldigd van liegen over de zaak," Lokie vertelde de Britse media.

De ambassade van de VAE in Londen heeft de arrestatie bevestigd van Ahmad, die hij beschrijft als een burger met de dubbele Britse en Soedanese nationaliteit, voor "het verspillen van politietijd en onwaarheid". In een verklaring op zijn website ontkent hij "categorisch dat hij werd gearresteerd voor het dragen van een voetbalshirt uit Qatar," wat suggereert dat hij zelf de schade heeft aangericht die hij beschuldigde van zijn aanvallers en hem toeschrijft aan het zijn "iemand die de aandacht van de media zoekt".

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat ze hem bijstaan. Op haar website waarschuwt het dat de VAE het sinds juni 2017 als een misdaad beschouwt om sympathie voor Qatar te tonen; niet zo op de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, die alleen wijst op de grootste moeilijkheden na het uitvallen van de luchtverbindingen.

"Het is schandalig dat de VAE voetbal politiseert tot het punt dat een buitenlandse fan zonder politieke of ideologische loyaliteit in het huidige regionale geschil wordt gearresteerd voor letterlijk niets anders dan het dragen van het verkeerde teamshirt," hekelt Radha Stirling, uitvoerend directeur van Detained in Dubai, een advocatenkantoor en activisten die gespecialiseerd zijn in de rechtsstelsels van de Golf. In een verklaring waarschuwt Stirling voor de ernst van de beschuldigingen tegen Ahmad dat "ze kunnen worden behandeld als een opruiingshandeling en bijgevolg een misdaad van de nationale veiligheid."

De paranoia is van zo'n kaliber dat na de overwinning van Qatar in de finale van de Asian Cup op de eerste dag 1 geen Emirati-official aanwezig was bij de toekenning van de trofee. Lokale kranten maakten ondertussen allerlei grammaticale verdraaiingen om te voorkomen dat de winnaar in de krantenkoppen werd genoemd. "Japan kwam in de finale tekort", hoofd Gulf News, in een formule die ook in andere krantenkoppen terugkwam en allerlei reacties op sociale netwerken veroorzaakte.

Naast de voetbalwoedeaanval heeft vijandigheid tegenover Qatar zich al vertaald in ernstige incidenten. De Britse doctoraatsstudent Matthew Hedges werd in maart vorig jaar gearresteerd tijdens zijn onderzoek voor zijn proefschrift, beschuldigd van spionage voor Doha en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Ten slotte zorgde diplomatieke druk ervoor dat hij gratie ontving van de autoriteiten van de Emiraten en in november kon terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.

0 comments
Please to comment

sign in

Username
Password
Remember Me


New to IM faceplate? join free!

Lost Password? click here