followers 1 popularity
1
following 0

followers  view all

Groups
Chandelier is not in any groups

Interests

interior crystal chandeliers
Erika Johnson | Chandelier

Kristallkronor med Empirestil.

Aug 26th 2014 at 11:20 PM

Allmänt om kristallkronor.

De första kristallkronorna tillverkades på 1600-talet. De har alltså funnits med i över 400 år men är trots det en av de mest populära formerna av belysning idag. En klassiker som aldrig går ur tiden med andra ord. Design och stil på kronorna har dock självklart varierat under århundradena, precis som resten av samhället har förändrats.

I början skulle de vara väldigt pråliga, pampiga och utstråla makt och rikedom. Kristallkronan var lite av en statussymbol som bara en viss del av befolkningen hade råd med. På senare år har du kommit att bli en produkt som används både för funktion och inredning, de ger ett fint och skön sken men är även en detalj som kan höja intrycket av ditt hem ordentligt. Idag behöver inte kronorna vara äkta utan kan vara gjorde med prismor i plast och av maskiner och då är de såklart inte heller lika dyra som original-kronorna. De kan trots det se väldigt äkta och dyra ut, faktum är att det ibland kan vara svårt att skilja en äkta från en oäkta krona så det gäller att kika noga om man inte vill bli lurad.

Empirestilen.

Under 1800-talet rådde en stilepok som kallas Empire. Den utvecklades i Frankrike och hade mycket inspiration från antika livsstilar och fynd från utgrävningarna av staden Pompeji som blev begravd i lava för flera tusen år sedan.

Denna stilepok avspeglades självklart även i inredningsstilar och då även i kristallkronornas utseende. Kronorna som skapades var strama och relativt diskreta (jämfört med tidigare epokers kronor). Deras främsta kännetecken var dess korgliknande design, ofta en stor ring med en liten ring över och mellan dessa sträcker sig prismakedjor. I mångas ögon är nog detta den ”klassiska” kristallkronan.

Empirestilen i Sverige.

När denna trend nådde Sverige skedde vissa små justeringar och anpassningar till behov och önskemål här. Man brukar dela in den Empire-präglade eran i Sverige i två stilar; Gustaviansk stil och Karl-Johanstil. Den förstnämnda var liksom all annan empirestil inspirerad av antika detaljer, det som skiljer denna från Empire som rådde i exempelvis Frankrike så var botten ofta mer luftig och armarna där ljusen sitter hade formen av liggande femmor. Karl-Johanstilen var en enklare version, man hade samma enkla former och ljusa färger som Empiren, men stilen var mycket enklare. Ofta även med en bottenskål i glas

Erika Johnson driver en utsökt butik för ljuskronor, unik kristallkrona empire, kristaller osv. Därför har hon fått enorm erfarenhet om olika belysningsalternativ som kristallkronor, ljuskronelampor, svenska kristallkronor med mera. Hennes anteckningar hjälpte medvetet befolkningen i Sverige att införa bättre hantverk som inredning i deras hem.

0 comments
Please to comment

sign in

Username
Password
Remember Me


New to IM faceplate? join free!

Lost Password? click here