followers 1 popularity
2
following 0

followers  view all

Groups
Chandelier is not in any groups

Interests

interior crystal chandeliers
Erika Johnson | Chandelier

Öka mysighetsfaktorn med lampetter

Sep 23rd 2014 at 11:23 PM

Rent formellt så är en lampett en hållare för en eller flera ljuskällor som är meningen att fästas på väggen. De ger ett mjukt och mysigt sken och deras syfte är inte att vara en stark ljuskälla utan mer just att ge en skön stämning plus att de ofta är estetiskt tilltalande och går att ha som inredningsdetalj.

Liksom takkronor kan lampetter se väldigt olika ut. Vissa kan vara väldigt diskreta med bara någon enkelt lampa, medan andra är som små minikristallkronor som fästes på väggen. De finns även dem i barock, empire eller andra stilar som hänger samman med en viss tidsepok. Även modern och betydligt simplare varianter – finns helt enkelt många olika lampetter att välja på beroende på vad du är ute efter och vad som passar ditt hem och resten av inredningen.

Det är väldigt vanligt att lampetter används tillsammans med levande ljus och en baksida bestående av en spegel, så att det levande ljuset reflekteras. Detta är en klassiker som blev populära i Frankrike på 1500-talet och hundra år senare kom till Sverige. De ger en väldigt hemtrevlig känsla till bostaden och ett behagligt sken.
Om man önskar en enklare lampett så kallas dessa för applick, de har en eller flera armar och skapad i diverse material.
Fördelar med lampetter.

Som sagt så är inte lampetter avsedda att ge bästa ljuset, deras lampor är för svaga och små för det. Däremot är deras storlek en betydelse på andra sätt. Dels får de plats nästan överallt, du behöver inte ha en helt ledig vägg för att kunna sätta upp den eller oroa dig för att den ska ”ta över” rummet och därför bara kan placeras på vissa ställen.

Det är många som väljer att placera lampetterna på ett strategiskt sätt på ett ställe som inte behöver överdrivet mycket ljus, som en hall eller korridor, med ett visst avstånd mellan sig för att ”leda vägen”. Det ger ett snyggt och enhetligt intryck.

Man bör dock komma ihåg att en lampett helst inte ska kombineras med en stark ljuskälla, som en väldigt ljus taklampa, då denna slår ut lampettens sken och den blir helt onödig. Nä, bäst och snyggast är att kombinera dem med andra lampetter eller svagare ljuskällor, varför inte en kristallkrona, i samma stil.

0 comments
Please to comment

sign in

Username
Password
Remember Me


New to IM faceplate? join free!

Lost Password? click here