followers 7 popularity
3
following 2

following  view all

Groups
primalair is not in any groups

Interests

herbal medicine,fytotherapie,kruidengeneeskunde

Aandachtsproblemen
ADHD
ADD
Agitatie
Aften
Allergieën
Angst
Artrose
Astma
Alzheimer
Bacteriële infecties
Bronchitis
Buikpijn
Bursitis
COPD (chronische bronchitis en emfyseem)
Darminfecties
Darmkrampen
Darmontstekingen
Dementie
Diarree
Faalangst
Geheugenverlies
Gewrichtspijnen
Gewrichtsoedeem
Griep
Heesheid
Hoest
Hoofdpijn
Hooikoorts
Hyperactiviteit
Hysterie
Immuniteit (zwak)
Impulsiviteit
Keelpijn
Knieletsels
Koorts
Kortademigheid
Krachtverlies
Lopende neus
Luchtwegeninfectie
Maagzuur
Maagzweer
MBD
Menstruatiepijnen en -krampen
Migraine
Misselijkheid (hoofdpijn)
Misselijkheid (griep)
Mononucleose
Nekpijn
Neus (lopende, verstopte)
Niezen
Opvliegendheid
Osteoarthritis
Otitis
Pijn (algemene pijnen)
Plankenkoorts
Polyarthritis
Reuma
Rhinitis
Rugpijn
Rusteloosheid
Sinusitis
Spierpijn
Spruw
Stress
Spijsverteringsallergieën
Sporttraumata
Tenniselleboog
Tintelingen
Turista
Uitstralingspijnen
Vergeetachtigheid
Verkoudheid
Verstopte neus
Virale infecties
Weerstand (zwak)
Winderigheid
Zenuwpijnen
Fytotherapie,Herborist | primalair

geneeskrachtige kruiden en planten bij allergie

Jun 18th 2012 at 12:18 AM
Neus, keel en oor - Hooikoorts en allergieën

 

 

 

Niaouli

(Melaleuca viridiflora Gaertn) 

 

Niaouli-blaadjes zijn afkomstig van een geurige boom uit Madagascar, die groenblijvend is en een sponsachtige bast en gelige bloemen draagt. Van oudsher wordt niaouli gebruikt ter verzachting van pijnen, bij luchtwegenproblemen en om water te zuiveren, want ze is sterk antiseptisch. De aromatische geur is eucalyptusachtig, maar zachter en aangenamer. De olie was in apotheken gekend als Gomenol (vroeger kwam alle niaouli essentiële olie uit Gomen (Frans Oost-Indië). Niaouli is een “plantaardig antibioticum” voor de sinusholten, verstopte en lopende neus, keel- en oorontstekingen. De inhoudsstof van de bladeren is een essentiële olie die de neusslijmvliezen ontzwelt en vrije adem geeft. Infecties en ontstekingen van de bovenste ademhalingswegen zijn dé indicaties van de niaouli: er bestaat in de plantenwereld niets beter tegen neus-, keel en oorverkoudheid, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het verzacht de geprikkelde slijmvliezen en is er wondhelend voor.

  

  

Kaneel (Cinnamomum zeylanicum Nees)

 

Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, tot stokjes opgerold. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste is de Ceylonkaneel; deze bevat een essentiële olie met zeer sterke ontsmettende eigenschappen. Omdat ze een zeer breed spectrum van bacteriën en virussen doodt, kunnen we terecht spreken van het sterkste plantaardig antibioticum uit de natuur. Het bewijst al eeuwen zijn nut bij verkoudheden en pijnlijke ontstekingen van neus, keel en oren. Kaneel is koortswerend en verbetert de weerstand van de luchtwegen tegenover micro-organismen. Het helpt tegen de vermoeidheid bij een verkoudheid en houdt je op de been.

 

 

Tijm

(Thymus vulgaris L.)

  

Tijm is een vaste waarde in de geneeskrachtige kruiden van onze streken. Als keukenkruid is het beroemd als voornaamste onderdeel van “Provençaalse kruiden”. Reeds in de Middeleeuwen werd tijm gekweekt in abdijtuinen, om er aftreksels van te maken tegen verkoudheden, hoest en ontstekingen van de ademhalingswegen. Ook nu nog, is tijm één van onze voornaamste aromatische planten tegen deze aandoeningen. Het doodt de bacteriën die sinusitis veroorzaken en ontsmet de slijmvliezen van de neus, de mond-en keelholte en de oren. De voornaamste inhoudsstof is thymol, een antiseptisch antioxidans. Dit bestanddeel van essentiële tijmolie ontspant gezwollen slijmvliezen en wordt, na inname, via de longen uitgeademd, waarbij het heel het ademhalingsstelsel ontsmet. Het lost vastzittende slijmpjes op en maakt de luchtwegen vrij. Tijm is weerstandsverhogend en ontstekingswerend.

 

 

 

Groene thee

(Camellia sinensis (L.) Kuntze)

  

Groene thee in een sterk geconcentreerde vorm ondersteund de gezondheid als geen andere plant. Reeds in het oude China (3e eeuw v.C.) werd de theestruik als een waardevolle medicinale plant beschreven. Groene thee verhoogt de weerstand tegen infectieziekten, hart-en bloedvatziekten en kanker. Studies bewijzen dat zo’n groene thee concentraat de virussen doden kan, die verkoudheden veroorzaken. De meest waardevolle inhoudsstof van groene thee is EGCG, het sterkste antioxidans uit de plantenwereld. Deze stof innemen bij ziekte is belangrijk, omdat ze herval vermijden kan en de genezing bestendigt. De algemene weerstand verbetert en ontstekingen worden vlotter overwonnen.
Groene thee is verfrissend en opwekkend en geeft meer moed en kracht tijdens uitputtende verkoudheden. Het verbetert de ademhaling en werkt tegen neusloop.

 

 

 

 

Wilde kamille

(Matricaria chamomilla)

  

Wilde kamille is een veel voorkomende bloem van ons platteland. Ze is zeer geurig door de essentiële olie, die kalmerende en ontspannende stoffen bevat. Het is de ideale kinderplant bij uitstek, omdat ze buikpijn verlicht, dat bij kleine kinderen meestal het eerste symptoom is van ziekte. Angst en slapeloosheid verdwijnen, en daarenboven werken de inhoudsstoffen van de wilde kamille ontstekingswerend. Ze werken antioxidatief en ontsmetten de bovenste ademhalingswegen.

 

 

0 comments
Please to comment

sign in

Username
Password
Remember Me


New to IM faceplate? join free!

Lost Password? click here